Eating habits and behaviors of university students, Jujuy, Argentina, 2022

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37711/rpcs.2023.5.2.410

Keywords:

nutrition, food and diet, food consumption, food preferences, food aversions and desires, eating habits

Abstract

Objective. Present study was to know the eating habits and behaviors of
students who are studying the frist year of their degree in Nutrition, in the
San Salvador Academic Department of the Catholic University of Santiago del
Estero, Jujuy, Argentina, in 2022. Methods. The research was conducted from a flexible qualitative approach and used the dietary anamnesis as an instrument for collecting information. The interviews were semi-structured, individual and virtual, with open questions to learn habits and behaviors referred to what, how much,
why, what, with whom and where students usually eat. The analysis was carried out through the process of discovery, codification and relativization, considering the categories defined a priori and emergent. Results. It was possible to know the behaviors and eating habits of the students, the context of the commensality, the tastes, preferences and food aversions, as well as the complexity underlying them. Conclusions. Research on food practices should not be reduced only to the selection of foods in variety and quantity, but it is necessary to know the context and circumstances in which the food event takes place on a daily basis. It is important to know the accepted and denied tastes, preferences, aversions and dislikes, food strategies, senses, meanings, types of commensality, among other
characteristics.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Argentina. Ministerio de Salud de la Nación. Guías Alimentarias para la Población Argentina. Documento técnico metodológico [Internet] [Consultado 2021 Jun 14]. Disponible en: https://bancos.salud.gob.ar/sites/default/files/2020-08/guias-alimentarias-para-la-poblacion-argentina_manual-de-aplicacion_0.pdf

Rivera-Barragán M. Hábitos alimentarios en estudiantes de las licenciaturas, en la división académica de ciencias de la salud [Tesis de maestría para optar el título profesional de Maestro en Ciencias en Salud Poblacional con Énfasis en Nutrición] Villahermosa, Tabasco: Universidad Juárez Autónoma de Tabasco, Unidad Centro División Académica de Ciencias de la Salud; 2004.

González-Jiménez R, León-Larios F, Lomas-Campos M, Albar M. Factores socioculturales determinantes de los hábitos alimentarios de una escuela-jardín en Perú: estudio cualitativo. Rev Perú Med Exp Salud Pública [Internet]. 2016 [Consultado 2021 Nov 5]; 33(4): 700-705. http://dx.doi.org/10.17843/rpmesp.2016.334.2554

Cervera-Burriel F, Serrano-Urrea R, Vico-García V, Milla-Tobarra M, García-Meseguer MJ. Hábitos alimentarios y evaluación nutricional en una población universitaria. Rev Nutr Hosp [Internet]. 2013 [Consultado 2021 Nov 3]; 28(2): 438-446. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.2.6303

Durá-Travé T. Análisis nutricional del desayuno y el almuerzo en una población universitaria. Rev. Nutr. Hosp. [Internet]. 2013 [Consultado 2022 Jun 10]; 28(4): 1291-1299.

Argentina. Ministerio de Salud y Desarrollo Social. 2º Encuesta Nacional de Salud y Nutrición. Resumen Ejecutivo (2019 Sep).

Osorio-Vargas J. La investigación acción. Una estrategia de sistematización y producción de conocimientos en la educación de personas adultas. Rev Decisio [Internet]. 2011 [Consultado 2022 Mar 10]; (28): 37-40. Disponible en: https://revistas.crefal.edu.mx/decisio/images/pdf/decisio_28/decisio28_saber6.pdf

Mendizábal N. Los componentes del diseño flexible en la investigación cualitativa. En: Vasilachis de Gialdino I, coord. Estrategias de investigación cualitativa. Barcelona: Gedisa; 2006. p. 65-105.

Urteaga C, Pinheiro AC. Investigación alimentaria: consideraciones prácticas para mejorar la confiabilidad de los datos. Rev. chil. nutr. [Internet]. 2003 Dic [Consultado 2023 Mayo 27]; 30(3): 235-242. Disponible en: http://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182003000300003&lng=es

Freylejer C. Anamnesis alimentaria y cálculo de la ingesta. En: De Girolami, D. (Editor). Fundamentos de valoración nutricional y composición corporal. Buenos Aires: El Ateneo; 2004.

O`Connor J, Seymour B. PNL para Formadores. Ediciones Urano: Barcelona; 1999.

Taylor S, Bogdan R. Introducción a los métodos cualitativos de investigación. Buenos Aires: Paidós; 1984.

Aguirre P. Del gramillón al aspartamo. Las transiciones alimentarias en el tiempo de la especie. Techint: Buenos Aires; 2001.

Aguirre P. Ricos flacos y gordos pobres. La alimentación en crisis. Buenos Aires: Capital Intelectual; 2004.

Macías MAI, Gordillo SLG. Hábitos alimentarios de niños en edad escolar y el papel de la educación para la salud. Rev. Chil. Nutr. [Internet]. 2012 [Consultado 2022 Jul 1]; 39(3): 40-43. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182012000300006

Herrera-Cussó GF, Celoria-Peña MV, Asaduroglu-Minassian AV. Hábito y calidad nutricional del desayuno en estudiantes que cursan la carrera Licenciatura en Nutrición, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina. Rev. Esp. Nutr. Comunitaria [Internet]. 2017 [Consultado 2022 Jun 10]; 10(Supl. 2). Disponible en: https://www.renc.es/noticias.asp?cod=48&page=1&sec=9&v=&buscar=

Arnaiz MG. Paradojas de la alimentación contemporánea. Barcelona: Icaria Editorial; 1996.

Pérez M. La cocina y la mesa: deber y placer de las mujeres. Barcelona: Universidad de Barcelona; 2011.

De Piero A, Basset N, Rossi A, Sammán N. Tendencia en el consumo de alimentos de estudiantes universitarios. Rev. Nutr. Hosp. [Internet]. 2015 [Consultado 2022 Jun 12]; 31(4): 1824-1831. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.31.4.8361

Aguirre P. Una historia social de la comida. Buenos Aires: Lugar Editorial; 2017.

Ortiz-Félix RE, Cárdenas-Villarreal VM, Flores-Peña Y. Modelo de rol materno en la alimentación del lactante: Teoría del rango medio. Index Enferm [Internet]. 2016 Sep [Consultado 2022 Abril 20]; 25(3): 166-170. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1132-12962016000200009&lng=es

Bourdieu P. La Distinción. Criterios y bases sociales del gusto. Taurus; 1980.

García E, Bach L. Preferencias y aversiones alimentarias. An. Psicol. [Internet]. 1999 [Consultado 2022 Abril 14]; 30(2): 55-77. Disponible en: https://www.scielo.br/j/sausoc/a/MmwYtd6m7qwPSHLm9p34Grh/?lang=es&format=pdf

Echeverría Fernández M, Herrero Álvarez M, Carabaño Aguado I. Hábitos de merienda en escolares de nuestro medio. Estudio HABIMER Plus. Rev Pediatr Aten Primaria [Internet]. 2014 Jun [Consultado 2023 Mayo 27]; 16(62): 135-144. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322014000300006&lng=es

Ibarra M, Llobet L, y Fernández X. Contribución de la merienda al patrón alimentario de escolares con exceso de peso y estado nutricional normal, en Cártago, Costa Rica. ALAN [Internet]. 2012 Dic [Consultado 2023 Mayo 27]; 62(4): 339-346. Disponible en: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222012000400004&lng=es

Arboleda-Montoya LM. Dinámicas y estrategias alimentarias instauradas en hogares de Medellín. Rev. Fac. Nac. Salud Pública [Internet] 2014 [Consultado 2022 Abril 14]; 32(3): 282-289. Disponible en: http://www.scielo.org.co/pdf/rfnsp/v32n3/v32n3a03.pdf

Published

2023-06-09

How to Cite

1.
Vera JL. Eating habits and behaviors of university students, Jujuy, Argentina, 2022. revista de salud udh [Internet]. 2023Jun.9 [cited 2024Jul.3];5(2):130-5. Available from: http://revistas.udh.edu.pe/index.php/RPCS/article/view/410e