Effect of the application of structured hypocaloric diets on the reduction of metabolic syndrome risk factors

Authors

DOI:

https://doi.org/10.37711/rpcs.2021.3.3.335

Keywords:

metabolic syndrome, reducing diet, coronavirus infections

Abstract

Objective. To measure the variation in the indicators of metabolic syndrome and body weight as risk factors of COVID-19, with the application of
structured low-calorie diets in workers at Universidad de Huánuco. Methods. Quantitative approach, application scope, quasi-experimental design
with a single study group and two measurements, to measure the change in the values of the risk factors of metabolic syndrome. Population: With a population of about 500 workers at Universidad de Huánuco, between 20 and 60 years, the sample was composed of 29 workers with overweight and metabolic syndrome. Results. The application of the  Wilcoxon statistical test to compare the middle range of two related samples resulted in signifcant changes in the number of risk factors for metabolic syndrome, having a p-value of 0.000, this being less than the signifcance value of 0.05; which allows us to reject the null hypothesis in favor of the alternative hypothesis: the application of structured low-calorie diets reduces metabolic syndrome and body weight as risk factors for COVID-20 in workers at Universidad de Huánuco. Conclusions. The application of  structured low-calorie diets at lunchtime reduces metabolic syndrome, body weight and, therefore, body mass index, abdominal perimeter, glucose, triglycerides and hypertension, thus decreasing the risk factors of complication and death in case of COVID-19 infection in workers at Universidad de Huánuco

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arias FA. Resurgiendo desde el caos, el efecto de una amenazaimpredecibleperoinminente[Internet] Bogotá: [Universidad Católica de Colombia; 2020 [Consultado 2020 Dic 17] Disponible en: https://repository.ucatolica.edu.co/handle/10983/24670

Onder G, Rezza G, Brusaferro S. Casefatality rate and characteristics of patients dying in relation to COVID-19 in Italy. JAMA [Internet]. 2020 May 12 [Consultado 2020 Dic 17]; 323(18): 1775-1776. doi: 10.1001/jama.2020.4683.

Wu Z, McGoogan JM. Characteristics of and important lessons from the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in China. JAMA [Internet]. 2020 Abr 7 [Consultado 2020 Dic 17]; 323(13): 1239-1242. doi: 10.1001/jama.2020.2648

Chow N, Fleming K, Gierke R., Hall A, Hughes M, Pilishvili T. Preliminary estimates of the prevalence of selected underlying health conditions among patients with coronavirus disease 2019 - United States, February 12-March 28, 2020. Morb Mortal Wkly Rep. [Internet]. 2020 Abr 13 [Consultado 2020 Dic 17]; 69(13): 82– 386. doi: 10.15585/mmwr.mm6913e2

Anaya Mandal MD. Historia del Síndrome Metabólico [Internet] Manchester: News Medical; 2019 [Consultado 2021 May 15] Disponible en: https://www.news-medical.net/

Rodriguez A, Calá J, Cruz H, Montoya M. Síndrome metabólico. La dieta mediterránea mejora los factores. [Internet] Cienfuegos: Revista Finlay; 2011 [Consultado 2021 May 15] Disponible en: http://www.revfinlay.sld.cu/index.php/finlay/announcement/view/75

Primo D, Izaola O, De Luis D. Efectos de una dieta hipocalórica rica en proteína baja de hidratos de carbono vs. una estándar sobre los parámetros antropométricos y factores de riesgo cardiovascular, papel del polimorfismo rs3123554 del gen del receptor canabinoide tipo 2 (CB2R). Endocrinología, Diabetes y Nutrición [Internet] 2020 [Consultado Año Mes Día; ej. 2020 Dic 17]; 67(7): 446-453. doi: 10.1016/j.endinu.2019.09.010

Matías P, Lecumberri E y Calle A. Nutrición y Síndrome Metabólico. Rev. Esp. Salud Publica [Internet] 2007 [Consultado 2020 Dic 17]; 81(5), 489-505. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S1135-57272007000500006

Instituto Nacional de Estadística e Informática. Perú enfermedades trasmisibles y no trasmisibles, 2017. [Internet] [Consultado 2021 May 15] Disponible en: https://www.inei.gob.pe/media/MenuRecursivo/publicaciones_digitales/Est/Lib1526/index.html

Obesidad y COVID19. G-SE [Internet] [Consultado 2021 May 15] Disponible en: https://gse.com/obesidad-y-covid19-bp-m5e92f0758fbe0

López D. Coronavirus y obesidad ¿Cómo afecta el sobre peso cuando tiene COVID-19? As [Internet] [Consultado 2021 May 15] Disponible en: https://peru.as.com/peru/2020/05/09/tikitakas/1589040959_673677.html

Dirección Regional de Salud Huánuco. Situación Epidemiológica del COVID-19 Región Huánuco [Internet] [Consultado 2021 May 15] Disponible en: http://www.dge.gob.pe/portal/docs/tools/teleconferencia/2021/SE052021/04.pdf

Agencia EFE. El 85 % de los casi 20.000 fallecidos por COVID-19 en Perú padecía obesidad. Agencia EFE. 2020 Ago 4 [Internet] [Consultado 2021 May 20] Disponible en: https://www.efe.com/efe/america/sociedad/el-85-de-los-casi-20-000-fallecidos-por-covid-19-en-peru-padecia-obesidad/20000013-4311666

Hernández R, Fernández C, Baptista MdelP. Metodología de la investigación. 6ª ed. México D.F.: McGRAW-HILL, Interamericana Editores; 2014.

Ventura JL. ¿Población o muestra?: Una diferencia necesaria. Revista cubana de salud pública [Internet]. 2017 [Consultado 2020 Dic 17]; 43(4):648-649. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgibin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=76867#

Rojas IR. Elementos para el diseño de técnicas de investigación: una propuesta de definiciones y procedimientos en la investigación científica. Tiempo de educar [Internet]. 2011 2017 [Consultado 2020 Dic 17]; 12(24): 277-297. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=31121089006

Torres M, Paz K, Salazar FG. Métodos de recolección de datos para una investigación [Internet] [Consultado 2020 Dic 17] Disponible en: http://fgsalazar.net/LANDIVAR/ING-PRIMERO/boletin03/URL_03_BAS01.pdf

Martin C, Díaz J. Manual completo de nutrición y dietética. Madrid: Nova Rhoman Barcel Baires; 2014.

Carbajal, A. Manual de Nutrición y Dietética [Internet] [Consultado 2021 May 15] Disponible en: https://eprints.ucm.es/id/eprint/22755/1/Manual-nutricion-dietetica-CARBAJAL.pdf

López R, Hernández A, López J, Pastor B, Zapatero A, Ruiz M. Adhesión a una dieta mediterránea hipocalórica: una propuesta para reducir el sobrepeso y la obesidad en un centro residencial. Revista Española de Geriatría y Gerontología [Internet]. 2018 [Consultado Año Mes Día; ej. 2020 Dic 17]; 53(1):13-14. DOI: 10.1016/j.regg.2018.04.039

Steel RG, Torrie, JH. Bioestadística: principios y procedimientos. 2ª ed. Bogotá: McGraw-Hill; 1985.

Romero M; Aguilar A. Relación entre el estado nutricional y el síndrome metabólico en los adultos. Unidad de Obesidad del Hospital de Clínicas. Investig. Cienc. Salud [Internet]. 2015 [Consultado 2020 Dic 17]; 13(2): 67-77. DOI: 10.18004/Mem.iics/18129528/2015.013(02)67-077

Pajuelo J, Sánchez J. El síndrome metabólico en adultos, en el Perú. An. Fac. med. [Internet]. 2007 [Consultado 2020 Dic 17]; 68(1): 38-46. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832007000100005

Gonzales M. Síndrome metabólico, dieta y marcadores de inflamación [Internet] Palma: Universitat de les Illes Balears; 2012 [Consultado 2020 Dic 17] Disponible en: http://hdl.handle.net/11201/2579

De la Sociedad Española, GC., de Nutrición Comunitaria, S. E. N. C., Bartrina, J. A, Val, VA, Aldalur, EM, de Victoria Muñoz, EM, & Majem, LS. Guías alimentarias para la población española (SENC, diciembre 2016); la nueva pirámide de la alimentación saludable. Nutrición Hospitalaria [Internet]. 2016 [Consultado 2020 Dic 17]; 33(8): 1-48. Disponible en: https://dx.doi.org/10.20960/nh.827

Álvarez-Álvarez I, Martínez M, Sánchez A, Corella D, Díaz- López A, Fitó M, Fitó, et al. Dieta mediterránea hipocalórica y factores de riesgo cardiovascular: análisis transversal de PREDIMED-Plus. Revista Española de Cardiología [Internet]. 2019 [Consultado 2020 Dic 17]; 72(11): 925-934. DOI: 10.1016/j.recesp.2018.08.007

Yunsheng M, & Col. La dieta alta en fibra vs. la restricción de calorías para bajar de peso. Universidad de Massachusetts: División de Medicina Preventiva del Departamento de Medicina; 2015.

Rojano D, Vargas G. Efectos de una dieta hipocalórica y de un programa de ejercicio físico de corta duración en el perfil lipídico y en la composición corporal de mujeres menopáusicas con sobrepeso. RAMD [Internet]. 2014 [Consultado 2020 Dic 17]; 7(3): 95-100. Disponible en: https://www.redalyc.org

Published

2021-06-07

How to Cite

1.
Díaz Tarazona AM, López Sánchez JL, Martel Carranza CP. Effect of the application of structured hypocaloric diets on the reduction of metabolic syndrome risk factors. revista de salud udh [Internet]. 2021Jun.7 [cited 2024Jul.3];3(3):173-9. Available from: http://revistas.udh.edu.pe/index.php/RPCS/article/view/335e

Most read articles by the same author(s)